Tvetaberg Ultramarathon - 50 hour endurance run

I slutet av 1800-talet var det många som tävlade om att bli de första personerna att få en bemannad maskin att lyfta från marken. Samuel Pierpont Langley var den mest lovande personen i jakten och han var besatt av att få sitt namn inskrivet i vetenskapshistorien. Han hade redan blivit upphöjd genom sitt arbete som astronom och var nu den ende som hade statligt stöd i sitt arbete att tillverka en flygande maskin. Langley hade några lyckade försök med att få en maskin att flyga bakom sig och drömde nu om ära och berömmelse genom att bemanna maskinen. Ivrigt påhejad av politiker och media trivdes han som fisken i vattnet och njöt i fulla drag av uppmärksamheten. Trots denna stora uppståndelse och alla pengar misslyckades han gång på gång.


I skuggan av Langleys uppmärksamhet och långt från tidningars rapportering arbetade två bröder med sin flygmaskin. Sedan barnsben hade de varit förtjusta i tanken av att bygga en maskin som kunde lyfta en människa mot himlen. All ledig tid och alla pengar de tjänade gick till projektet. De var passionerade och lät inga motgångar döda deras dröm. Drömmen var inte att bli kända och berömda, drömmen var inte att tjäna pengar, drömmen var att tillsammans lyckas med den vision, i vilket de investerat så ofantligt mycket engagemang och vilja.


Idag vet alla människor namnet på de två bröderna men få av oss har hört talas om Samuel Pierpont Langley. När passion och vilja styr våra drömmar kommer vi längre än om vi motiveras av det som andra lyfter till skyarna.